06-42159310

Wezenpensioen

De invloed van de Digitale maatschappij op het Pensioenlandschap

juni 2021

Op 20 mei jl. heb ik bij de bijeenkomst van de Vereniging voor Strategie en Bedrijf een uiterst interessante lezing bijgewoond van Prof. Dr. Bob de Wit, Professor of Strategic Leadershop, Nyenrode Business University. Hij gaf een korte uitleg van zijn kijk op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, zoals hij dat ook heeft verwoord in zijn onlangs verschenen boek ‘Society 4.0’. In het kort schetste hij de ontwikkeling van een agrarische maatschappij, toen een handelsmaatschappij en daarna de industriemaatschappij. Thans bevinden wij ons in een Digitale maatschappij in overgang naar een AI maatschappij. De ontwikkelingen gaan supersnel. Een onzekere periode, omdat wij nog geen grip hebben op de vorm die deze maatschappij moet gaan krijgen. De invloed van de nieuwste technieken, Big Data, internet-of-things, AR/VR, Robotisering en 3D Printing vragen om herstructurering van onze huidige maatschappij.

Hoe kijken wij aan tegen arbeid? Binnen 10 jaar zullen robots ons werk overnemen. Nog maar 1/3 van de huidige arbeidskrachten zullen nodig zijn. Lichaamsonderdelen kunnen via 3D-printing vervangen worden, waarmee de levensverwachting sterk zal stijgen.

Hoe gaan we hier mee? Wat wordt het verdienmodel? Hoe wordt de fiscaliteit? Welke gevolgen heeft dit voor de sector Pensioenen en Levensverzekeringen. Het wordt tijd dat we nu hierover gaan nadenken voor de ontwikkelingen ons voorbijgaan. Is het zinnig deze ontwikkelingen mee te nemen in de ontwikkeling van een nieuw pensioenstelsel? Want als minder mensen werken, en we ook nog langer leven? Sluit het huidige concept aan bij wat de toekomst ons binnen 10 jaar zal brengen?

Politiek, pensioenfondsen en verzekeraars kennen deze ontwikkeling toch ook?
Hoe en wanneer gaan we de organisatie van de nieuwe Digitale maatschappij aanpakken?
Waar wachten we op?

 

Meer weten of ondersteuning?

Pensioennext
Uw kennispartner op pensioengebied

Bel mij op 06-42159310 of stuur een e-mail naar contact@pensioennext.nl.
Voor meer informatie: www.pensioennext.nl.

 

Korte lijnen en persoonlijke aandacht.

Pensioennext

Ik help u met het oplossen van uw (pensioen)vragen door een helder en begrijpelijk advies te geven. Samen met u maak ik een stappenplan zodat u grip houdt op het adviestraject en de kosten.

Persoonlijke aandacht, korte lijnen en begrijpelijk advies

Ga Naar

Home

Contact

Bezoekadres: Stationsgebouw Den Dolder CS Dolderseweg 148A
3734 BL Den Dolder

Postadres:
Soestdijkseweg Noord 374
3723 HK Bilthoven

06-42159310
Stuur een e-mail

Disclaimer

Bij de samenstelling van deze website wordt de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Desondanks kan de aangeboden informatie verouderd of niet meer juist zijn. Pensioennext kan niet aansprakelijk worden gehouden voor schade die direct of indirect voortvloeit uit het gebruiken van informatie die staat op deze site.

Aan de inhoud van deze website kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt.

Niets uit de teksten of illustraties op deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Pensioennext, openbaar worden gemaakt, gedistribueerd, verzonden, getoond, verkocht, overgedragen of verveelvoudigd.

Het is mogelijk dat via onze website verwezen wordt naar websites en/of informatiebronnen van derden. Pensioennext heeft geen zeggenschap over de inhoud van deze websites en/of informatiebronnen en kan derhalve niet verantwoordelijk of aansprakelijk worden gehouden voor de daarop aangeboden informatie, producten of diensten.

© 2020 Pensioennext

Share This